Stipendierapport: Isländska fotbollsundret – mer än bara Lagerbäck

Stipendierapport: Isländska fotbollsundret – mer än bara Lagerbäck

Island, med 330 000 invånare, gick till EM. Hur är det egentligen möjligt? Lars Lagerbäck har onekligen lyckats med en historisk bedrift, men tittar man mer noggrant på den isländska fotbollen så hittar man ytterligare avgörande faktorer. Allt började egentligen för 15 år sedan.

Lugnet har lagt sig på Island efter succén i EM-kvalet, där landet kom före både Holland och Turkiet i gruppen. Men under ytan bubblar fotbollsfebern. Om bara ett par månader åker 30 000 islänningar till Frankrike för att stötta sitt landslag. I Reykjavik hittar vi mannen som pekas ut som hjärnan bakom succén: Lars Lagerbäck.

Lars Lagerbäck.
Lars Lagerbäck.

– Det här låter kanske skrytsamt men jag tror att vi är ett av de bättre organiserade landslagen idag. Vi tränar mycket på det – frågar du spelarna vet jag att de tycker att vi inte har världens roligaste träningar. Men inställningen hos spelarna är fantastisk, säger han.

Han ifrågasätter begrepp som “underhållande fotboll”. Vad är egentligen det? För Lagerbäck handlar bra fotboll om en sak: att ha så god chans som möjligt att vinna med det manskap man har. Populism har aldrig varit 67-åringens grej.

– På engelska säger man ju crowd-pleaser. En spelare som gör mycket med bollen, men inte får ut så mycket av det. Det är inget för mig. Sen har ju folk olika uppfattningar om underhållande fotboll. Är det Barcelona som håller i bollen eller är det en fotboll med snabba kontringar? Det är ju en smaksak. Men för mig handlar det om att vinna.

– Överlag tittar nog media, åskådare och även tränare för lite på vad en spelare gör utan boll. Du är utan boll 89 minuter per match. Jag tror att många kan titta sig i spegeln och fråga sig om de verkligen tittar på det. Man underskattar betydelsen av det.

När du lämnade Sverige ville många se mer av just ”underhållande fotboll”. Efter några år ville folk ha resultat igen. Håller du med om den beskrivningen?

– Ja. Det fanns väl en sådan medial vinkling. Det håller jag definitivt med dig om. Man menade att vi spelade en tråkig fotboll. Vad är det? Det skapades en myt kring det. Titta på antalet mål vi gjorde, om man nu ska räkna det som underhållande. Vi hade ett ganska bra facit under åren jag jobbade där.

SSF-stipendiaten Max Schüllerqvist i samtal med Lars Lagerbäck.
SSF-stipendiaten Max Schüllerqvist i samtal med Lars Lagerbäck.

På Island klagas det inte på tråkigt spel. Här njuter man just nu till fullo av framgången. Trots bara 100 utlandsproffs är man alltså i EM. Lagerbäck lyckades uppenbarligen få ut väldigt mycket av en på pappret begränsad trupp.

Inte bara Lagerbäck-effekten

Men förbundskaptenen i all ära – det finns ytterligare två viktiga faktorer som förklarar Islands framgång. Allt började egentligen för 15 år sedan. Då inleddes en satsning som man idag ser resultatet av. Dels började man bygga massvis med fotbollsplaner, dels höjdes kompetensen bland ledarna rejält.

Vi besöker en av Islands sju fullstora inomhushallar, en som ligger i utkanten av Reykjavik. Klockan är 15.00 en molnig onsdag i mars. I hallen är det fullt av liv. Ett 50-tal flickor, tio år gamla, tränar.

Numera finns det sju hallar av den här typen, med konstgräs, på Island. Dessutom hela 148 11-mannaplaner med naturgräs. Jämför man det med Stockholms kommun, som har en befolkning på 910 000 invånare, så ser man hur många planer det är. I Stockholms finns två fullstora inomhusplaner, och bara 16 naturgräsplaner. Träningsmöjligheterna här är på topp.

– Spelarna som åker till Frankrike nu var 13-14 år när de här inomhusplanerna kom. Det har bidragit mycket. Jag ser fram emot att se hur bra barnen som växt upp med de här möjligheterna blir. Vi har alltid varit taktiskt bra och kämpat, men nu är spelarna även tekniska, säger Arnar Bill Gunnarsson, utvecklingsansvarig på det isländska fotbollsförbundet.

Andra delen i den isländska satsningen: tränarna. Här syns inga föräldrar leda träningar. Inte ens för knattelagen. Istället är det avlönade tränare, alla med Uefa-utbildning (som numera är ett krav). Ofta är tränaren en aktiv spelare, inte sällan från ungdomslandslag, som jobbar extra som ledare.

Tränarna betalas med medlemsavgiften från spelarna. Klubbarna betalar minimala planhyror till kommunen så pengarna kan läggas på spelarutbildningen istället.

– Det gör att alla får bra skolning redan från tidig ålder, fortsätter Gunnarsson.

Festklar – med funderar på pension

I sommarens EM-slutspel väntar Portugal, Ungern och Österrike i gruppen. Oavsett hur det går får islänningarna vara med om en historisk fotbollsfest. För Lars Lagerbäck blir det sjunde gången han får vara med om ett stort mästerskap: fem gånger med Sverige, en gång med Nigeria, och nu med lilla Island.

– Slutspel är det bästa du kan vara med om. Det är fantastiska upplevelser, säger Lagerbäck nöjt.

Vad som händer sen för förbundskaptenen är oklart.

– Vi får väl se vad som dyker upp. Men hade man varit smart så hade man väl gått i pension. Så man hinner med något annat i livet, säger Lagerbäck och skrattar.

Text: Max Schüllerqvist
Foto: Victor Vedin

Max Schüllerqvist gjorde även ett rörligt inslag som sändes i Sportspegeln i SVT den 8 maj. Det ser du här.