Grattis Karl Sundström, ny deltagare i AIPS Young Reporters

Grattis Karl Sundström, ny deltagare i AIPS Young Reporters

Karl Sundström, 22-årig frilansare från Umeå, blir Sveriges nästa deltagare i AIPS Young Reporters Program.
Tillsammans med unga sportjournalister från hela Europa åker han till damernas fotbolls-EM i Nederländerna i sommar.
– Jag har länge velat bevaka stora mästerskap och att nu få chansen känns onekligen väldigt roligt och ärofyllt, säger han.


karlsundstromVarje år erbjuder AIPS, det internationella sportjournalistförbundet, unga sportjournalister möjligheten att bevaka internationella mästerskap genom så kallade Young Reporters Program.
Syftet med programmet är att ge unga journalister från hela världen erfarenhet av mästerskapsbevakning, och att samtidigt erbjuda utbildning och vägledning av mentorer på plats.

Under fotbolls-EM i sommar är det dags igen.
Och den här gången är Sverige representerat av Karl Sundström, 22-årig frilansjournalist från Umeå.
Karl Sundström har skrivit för Västerbotten Kuriren/Folkbladets sportredaktion sedan han var 17 år och blev i fjol klar med sin journalistutbildning vid Strömbäcks Folkhögskola.
– Därefter bestämde jag mig för att flytta till Manchester vilket länge hade varit lite av en dröm för mig, berättar han.
– Därifrån jobbade jag med olika skribentsysslor på både svenska och engelska. Men nu är jag tillbaka i Umeå över sommaren innan jag till hösten siktar på att göra en vända till i Manchester för att se ännu mer fotboll och äta ännu mer medioker mat.

Och nu får du åka på AIPS Young Reporters Program. Känslan?
– Det känns fantastiskt kul! Jag har länge velat bevaka stora mästerskap och att nu få chansen att göra detta känns onekligen väldigt roligt och ärofyllt. Med Sveriges OS-framgång i färskt minne känns det också extra spännande att följa ett mästerskap där Sverige kommer till spel med ett så slagkraftigt lag.

Vad hoppas du få ut av din resa?
– Jag hoppas kunna fortsätta utvecklas som journalist och människa. Jag hoppas att det här ska kunna ge ännu mer nyttig erfarenhet av att jobba utomlands och sporra mig till att fortsätta göra journalistik utanför Sveriges gränser. Det ska också bli väldigt intressant att få uppleva fotbollsnationen Nederländerna. Jag har länge fascinerats av hur detta lilla land kan ha influerat och påverkat fotbollsvärlden så extremt mycket ur ett historiskt perspektiv. Så jag ser väldigt mycket fram emot att få lära känna Nederländerna ännu bättre.

SSF fick i uppdrag av AIPS att med mindre än en veckas varsel ta fram en kandidat till sommarens Young Reporters Program. På grund av den korta tidsaspekten gick förbundet på ansökningarna till det senaste programmet, i vintras.

SSF har tidigare skickat Linus Lindahl till U17-VM i fotboll i Förenade Arabemiraten 2013, Emelie Fredriksson till sim-VM i Qatar 2014, Eric Persson till U21-EM i fotboll i Tjeckien 2015 och Jakob Romeborn till Special Olympics vinter-OS i Österrike 2017.

//SSF