Dialog med SHL innan medieguiden blev offentlig

Dialog med SHL innan medieguiden blev offentlig

Inför SHL-säsongen hade vi från Sportjournalistförbundet tillsammans med journalistrepresentaterna Tomas Ros och Adam Savonen ett möte med SHL:s PR och kommunikationsansvarige Johanna Alba.

Det var ett mycket givande möte där Johanna gick igenom ligans tankar inför den kommande SHL-säsongen och riktlinjerna de skapat för media. Känslan efter mötet var att SHL, i detta läge som råder med coronapandemin, förstår vikten av en omfattande mediebevakning för att fortsätta hålla ligan relevant och aktuell. De vill göra det så enkelt men också så säkert som möjligt för oss sportjournalister att utföra vårt jobb.

Några justeringar gjordes dock efter dialogen med oss:
– Stationär ackreditering finns tillgänglig i dialog med klubb
– pressläktaren är tillgänglig till 90 minuter, istället för 75 min, efter slutsignal.

Vi från sportjournalistförbundet tryckte på frågan om längre tid på pressläktaren eftersom det är något många av er poängterat inte fungerat under den allsvenska fotbollssäsongen. På grund av att det finns en risk att coronarestriktionerna också gör att man som journalist får vänta lite längre på sin intervju är det inte mer än rimligt att få längre tid på sig att skriva i arenan efter slutsignalen. Därför är vi mycket nöjda med att tiden utökats från 75 minuter till 90 minuter efter input från oss.

Medieguiden kommer dock att bli ett levande dokument som kommer uppdateras utifrån de yttre riktlinjer och förutsättningar men även rent praktiskt i vad som fungerar och inte. Det som kommuniceras idag bygger på tomma arenor, skulle förslaget om 500 personer drivas igenom kan vissa ändringar bli aktuella.

Några SHL-klubbar har gjort sig mer svårtillgängliga på grund av pandemin, något som förmedlades till Johanna under mötet. SHL förespråkar öppenhet men understryker också att allting inte sköts centralt utan att klubbarna har ett arbetsgivaransvar att trygga verksamheten även utöver riktlinjer från FHM och SHL – så viss variation i arbetet under pandemin kommer vi att se.

SHL, ishockeyns medieråd och Sportjournalistförbundet kommer ha en löpande dialog under säsongen. Planen är att ha ett nytt möte några omgångar in i säsongen för att se vad som fungerat och inte. Har ni några synpunkter eller funderingar, hör av er till Rebecca Candevi, rebecca.candevi@ostmedia.se eller Per Sandberg, per.sandberg@pt.se.

Medieguiden i sin helhet går att läsa genom att klicka här.

Några viktiga punkter från medieguiden:
– Antal platser beror på aktuell arena och hur många platser som kan tillgodoses utifrån aktuella riktlinjer. De flesta arenor uppskattas kunna bedrivas utifrån normal efterfrågan. Minst 10 platser för skrivande media samt 3 fotoplatser kommer kunna erbjudas i respektive arena utifrån nuvarande förutsättningar och dess publikbegränsningar.

– För att underlätta för planering för såväl media som arrangerande klubb ställs kravet på ackreditering minst 30 timmar innan match varav arrangerande klubb meddelar om plats finns tillgänglig senast 24 timmar innan nedsläpp. Ackreditering sker i övrigt som vanligt, det vill säga till aktuell klubbs kommunikationsansvarig. Stationär ackreditering, för lokalmedia som i regel rapporterar kring varje match, finns tillgängligt i samtal med respektive klubb.

– Fotobåsen vid isen är tillgängliga i de arenor där avståndet till spelarbåsen uppfyller kraven på fysisk distansering. I dessa bås gäller även tidigare nämnda distansering på minst 1 meter vilket innebär att endast en fotograf/reporter i taget kan uppehålla sig i dessa bås. Rättighetsinnehavare har företräde till fotobåsen.

– Enskilda intervjuer med spelare och ledare bokas via klubbens medieansvarige. Efter match koordinerar hemmalagets kommunikationsansvarig för medias önskemål gällande såväl hemma- som bortalag. De enskilda intervjuerna genomförs på anvisad plats och social distans ska hållas. Telefonintervjuer eller intervjuer utomhus är att föredra. För att få tillgång till en digital telefonlista med majoriteten av de som är aktiva i och omkring lagen, kontakta Johanna Alba, Projektledare PR & kommunikation SHL, johanna.alba@shl.se.

För att säkerställa att riktlinjerna om minst 1 meter avstånd hålls kan antal spelare som är tillgängliga för fysiska intervjuer att begränsas efter match i vissa arenor. Information gällande intervjuer efter match lämnas vid ackreditering eller via respektive klubbs kommunikationsansvarig.

– Omklädningsrummet kommer att vara stängt för media.