Ola Wenström: ”Viktigast är att skapa förtroende”

Ola Wenström: ”Viktigast är att skapa förtroende”

Årets Sportjournalist 2017 tillkännages på måndag. Vid den här tiden förra året var det Ola Wenström som fick utmärkelsen. En inledande faktafråga om ålder ger en omedelbar tillbakablick.
– Jag fyller snart 51 år. Det är ett år sedan jag fyllde 50 och vann utmärkelsen. Det är livets baksmälla, att bli 51 och bli av med titeln (skratt).

Hur ser du på utmärkelsen i backspegeln?
– Fortfarande som hedrande och inspirerande. Jag har inte gått runt och funderat på det, inte haft någon badge där det står att jag är årets sportjournalist (skratt). Fast nog har jag stannat upp några gånger och tänkt till, att ”Det där gjorde du väl rätt bra”, och framför allt att andra såg det och värderade det.

Röda mattan har alltså inte rullats ut när du anlänt till restauranger?
– (skratt) Nej, ingen skillnad i vardagen.

Och i jobbet, har det varit några förändringar det senaste året?
– Upplägget är detsamma, mixen av ett omfattande Viasatavtal och en ständigt utvecklande egen verksamhet i Wenström television. Ramarna är desamma, men väldigt mycket i dem känns nytt hela tiden, så kan man sammanfatta det.

Om du var lärare, vad skulle du då ge för råd för att nå dit du nått?
– Viktigast för enskild sportjournalist och hela redaktioner är att skapa förtroende och verkligen inte ge avkall på det. Det är så lätt att göra någonting som till slut urholkar det egna förtroendet i förhållande till publiken och i förhållande till de sportstjärnor som vi på något sätt ska vara en länk till. Håll hårt i förtroende, och verkligen värna om att utveckla det. Ett citat som är ett citat, ska inte förvrängas eller förbättras för en kortsiktig vinst i form av ytterligare ett antal klick. Det handlar inte om att ställa snälla frågor. Att spela någon slags fair play är viktigt. Det kan idrottsmän och idrottskvinnor tåla. Jag tror de tål en tackling om den är sjyst.

Vilka var dina egna förebilder?
– Seden tiden på Radiosporten har jag alltid gillat Lasse Bengtsson väldigt mycket, hans ton och skärpa i sättet att rapportera. Vi hade Tommy Engstrand i början som en bussig mentor i väldigt mycket, att försöka bli så klyschfri som möjligt, ”här ska inga jävla skåp ställas, ”det är hundar som gör bra ifrån sig”, ”det är båtar som går av stapeln”. Lite som man kan till sig av i lagom mängd. Sedan har jag alltid känt att kan man ställa känsliga frågor på det sättet som Ulf Elfving gjorde i Efter Tre, då har man kommit långt. Jag tycker han hade ett sätt att göra upp med den som satt och skulle bli intervjuad utan att ta upp, ”du vet att jag behöver ställa de här frågorna, och jag ställer dem på ett sätt som du tycker är okej, det kan vara jobbigt, men vi vet båda två att vi måste gå igenom det”. Generellt sett tittar och lyssnar jag väldigt lite på sportstudior. Jag tycker det blir en åsiktstombola där det bara blir någon slags tröttsam upprepning. Samma argument som vevas runt på ett urholkat sätt. Så jag försöker hitta någon slags egen stil, lita på mig själv, ha fingret i luften på något sätt, försöka hitta någon slags personlig stil utan att sätta mig själv i centrum.

En aktuell fråga, hur har du upplevt #metoo”?
– Jag är helt chockad över att det är så många berättelser och så många grabbar och gubbar som slemmat sig på olika sätt genom åren. För egen del har jag alltid sökt mig ifrån den unkna lukten från omklädningsrummet, som ju också funnits inte bara på sportredaktioner och mediadeskar utan på så många platser. Det som är positivt är att tystnadskulturen kan ha fått sig en en rejäl knäck. Det kommer inte att passera förbi, att tystas ner, folk kommer att ta i frågorna på ett helt annat sätt efter det här. Det är en slags revolution faktiskt.

Avslutningsvis, vem skulle du vilja se som årets sportjournalist 2017?
– Du vill ju ha ett namn men du kommer inte att få det. Jag tycker självklart att det är upp till juryn. Jag hoppas verkligen att det går till någon som just sätter berättelsen, matchen eller skandalen i centrum, och inte sig själv. Matchfixningshistorien är till exempel något som varit otroligt viktigt att blottlägga. Den eller de som har blottlagt hela den problematiken, och verkligen synliggjort att vi har det problemet även i svensk fotboll, det kunde vara en parameter i tankarna om vem som ska ha det, det är där jag landar sådär spontant.

Fakta
Fullständigt namn: Knut Ola Wilhelm Wenström
Familj: Gift med Lotta, har döttrarna Nina, 24, och Kajsa, 22. Och så hunden Holly, 13 år. ”Hon har en egen vagn, och har varit med både på Gothia Cup- och Champions League-final”.
Syns i: Premier League- och Champions League-studion i Viasat, samt i egenproducerade program i Wenström Television.
Aktuell: Tilldelades utmärkelsen Årets Sportjournalist 2016 för ett år sedan med motiveringen: ”Trygg, kunnig, varm och nyfiken. Innovativ, utvecklande och framåt såväl i bild som i skrift i ett föränderligt medieklimat. På måndag går stafettpinnen vidare till Årets Sportjournalist 2017.