Lars-Gunnar Björklunds stora stipendium till Per Sandberg

Lars-Gunnar Björklunds stora stipendium till Per Sandberg

Per Sandberg, sportchef på Piteå-Tidningen, får Lars-Gunnar Björklunds stipendium 2018.
De 40 000 kronorna ska användas till en resa till Krim för att skildra idrottslivet i skuggan av den ryska annekteringen.
Utöver det stora utvecklingsstipendiet har Svenska Sportjournalistförbundet och Svenska Spel valt att också ge stipendier till Elin Kardell, Jonathan Rudman, Andréas Sundberg och Lars Lindberg.

Per Sandberg. Foto: Privat
Per Sandberg.
Foto: Privat
Svenska Sportjournalistförbundet och Svenska Spel delar sedan 1970-talet ut stipendier till sportjournalister. Syftet är att utveckla svensk sportjournalistik.
I år fastnade juryn framför allt för Per Sandbergs ansökan. På Idrottsgalan i Globen den 15 januari kommer han att motta det stora utvecklingsstipendiet – en prischeck på 40 000 kronor.

– Det känns väldigt hedrande, kul och inspirerande att få Lars-Gunnar Björklunds stipendium, säger Per Sandberg, som under 2018 kommer att åka till den av Ryssland övertagna halvön Krim och skildra hur idrottslivet har förändrats.

Juryns motivering lyder:

”I tider då idrotten används som medel för att skapa politisk vinning är journalistiken viktigare än någonsin.
Vilka har konsekvenserna blivit för idrottsutövare och klubbar efter Rysslands annektering av Krim? Hur har de politiska besluten påverkat idrotten och den lilla människans vardag? Per Sandberg önskar åka till Krim och ta reda på svaren – Svenska Sportjournalistförbundet och Svenska Spel vill möjliggöra resan.”

Se intervju med Per Sandberg här:

***

Ytterligare fyra journalister prisas av Svenska Sportjournalistförbundet och Svenska Spel.
Här är de fyra stipendiaterna och deras reaktioner:

Lars Lindberg, TV4/CMore. Tilldelas 25 000 kronor för att åka till Super Bowl i Minneapolis och studera hur världens största tv-produktion förbereds och genomförs.

”Jag tycker att USA gör bäst sport-tv i världen och jag tror att vi kan hitta fler influenser i hur de förbereder sig, utför och följer upp sina tv-produktioner. Jag vill lära av de bästa för att utveckla mig själv och förhoppningsvis även kunna sprida vidare det jag lär mig till kollegor här hemma.”

Elin Kardell, Expressen. Får 20 000 kronor för att åka till Moçambiques huvudstad Maputo. Där ska hon följa fotbollsspelande flickor och studera om fotboll kan förändra könsrelaterade strukturer.

”Jag vill ge de unga flickorna som aldrig får höras en röst. Jag tänker att det här kan visa en annan bild av idrott. En bild där inte pengar eller berömmelse står i fokus utan där varje individs rättigheter gör det. Förhoppningsvis kan det även inspirera andra till att göra vad de kan för att förändra och förbättra.”

Jonathan Rudman, ibnytt.se. Tilldelas 20 000 kronor för att göra en studie om hur innebandy bevakas runt om i världen. Han frågar sig om vi i Sverige kan lära av andra länder.

”Jag har stora förhoppningar om att ta med nya lärdomar hem för att kunna utveckla bevakningen av innebandyn i Sverige. Innebandy är en Sveriges största sporter sett till antalet utövare, dock än så länge inte mediemässigt. Med det här stipendiet kan vi lära och förbättra den bevakningen ytterligare.”

Andréas Sundberg, TV4. Tilldelas 15 000 kronor för att – i sin ambition att lära sig mer om granskande journalistik – besöka en konferens för granskande reportrar i Chicago.

”Granskande journalistik är något jag vill göra mer av och bli ännu bättre på. Det här är en konferens som anordnas av Investigative Reporters & Editors (IRE), och jag ser fram emot att skaffa mig värdefulla verktyg, få inspiration, utvecklas och lära mig mer från några av de bästa grävarna i branschen.”

***

Vilka har prisats tidigare år?
All info om stipendierna här. Håll utkik efter ny ansökningsperiod i höst.
Och här kan du läsa de senaste stipendierapporterna.

***

Om Lars-Gunnar Björklunds stipendium

Lars-Gunnar Björklunds sportjournaliststipendium delas varje år ut av Svenska Sportjournalistförbundet och Svenska Spel till sportjournalister som vill ta nästa steg i sin journalistiska bana genom att åka ut i världen, djupdyka i ett spännande ämne, skaffa sig större kunskap om organisationer eller utveckla sig i sin yrkesroll. Syftet med stipendierna är att SSF tillsammans med Svenska Spel vill utveckla och driva svensk sportjournalistik framåt. Stipendienämnden bestående av Svenska Sportjournalistförbundet och Svenska Spel delar ut 120 000 kronor i utvecklings- och utbildningsstipendier varje år. Högsta belopp är 50 000 kronor. Stipendierna har delats ut sedan början av 1970-talet av dåvarande Tipstjänst och Sportjournalistförbundet.

***
För mer information kontakta:
Lisa Edwinsson
Ordförande i Svenska Sportjournalistförbundet
lisa.edwinsson@dn.se

Lotta Örtnäs
T.f. presschef Svenska Spel
lotta.ortnas@svenskaspel.se