Emma Holmsen Sveriges nästa deltagare i Young Reporters Program: ”Behövs fler kvinnor i sportjournalistiken”

Emma Holmsen Sveriges nästa deltagare i Young Reporters Program: ”Behövs fler kvinnor i sportjournalistiken”

Emma Holmsen, 23-årig journaliststudent i Göteborg, blir Sveriges nästa deltagare i så kallade Young Reporters Program. Tillsammans med 29 andra unga sportjournalister, från hela världen, åker hon i september till ungdoms-OS i Buenos Aires – för att både få erfarenhet av att bevaka ett stort mästerskap och få utbildning på plats.
– En av mina största motivationer är att försöka förändra sportjournalistiken. Jag tycker att det behövs fler kvinnor, säger hon.

Emma Holmsen.
Emma Holmsen.

Varför sökte du Young Reporters Program?
– Jag valde att söka detta program för att det är en stor möjlighet att få utvecklas inom journalistiken och påbörja en karriär på bästa sätt. Jag har länge haft ett stort intresse för sport och under åren jag pluggat har detta intresse växt sig allt starkare. Jag ser fram emot att få se hur det kan gå till på ett stort mästerskap och att få ta del av kulturen i Argentina, ett land jag länge velat åka till men aldrig gjort, säger Emma Holmsen.

JMG-studenten Emma Holmsen och övriga deltagare kommer under tre veckor att jobba med text, foto, radio och tv på engelska – varvat med föreläsningar, seminarier och studiebesök under ungdoms-OS. Programmet arrangeras av IOK (Internationella olympiska kommittén). Sveriges olympiska kommitté (SOK) har bett Svenska Sportjournalistförbundet (SSF) om hjälp med uttagningsprocessen.

Vad förväntar du dig av din resa?
– Det jag förväntar mig att få ut av upplevelsen är såklart att utvecklas som journalist, detta genom att få testa på yrket under ett stort mästerskap. Hittills har jag bara rapporterat om enstaka händelser men detta blir något helt nytt. Snacka om att gå utanför sin comfort zone! säger Emma Holmsen.
– Jag vill lära mig mer, försöka ta in alla nya intryck och njuta så mycket jag kan.
– En av mina största motivationer är att försöka förändra branschen kring sportjournalistiken. Jag tycker det behövs fler kvinnor, både framför och bakom kameran. I framtiden vill jag att det ska vara lika självklart för en tjej att prata om sport som en kille. Med resan till Argentina vill jag inspirera och ta de första stegen i den riktningen.

***
SSF har tidigare skickat fem svenska deltagare på liknande utbildningsprogram, då i samarbete med AIPS (Internationella sportjournalistförbundet):
Linus Lindahl till U17-VM i fotboll i Förenade Arabemiraten 2013, Emelie Fredriksson till sim-VM i Qatar 2014, Eric Persson till U21-EM i fotboll i Tjeckien 2015, Jakob Romeborn till Special Olympics vinter-OS i Österrike 2017 och Karl Sundström till fotbolls-EM i Nederländerna 2017.

Läs om deras upplevelser via länkarna ovan.

//SSF