Anders Bengtsson och Johan Orrenius – Årets Sportjournalist

Anders Bengtsson och Johan Orrenius – Årets Sportjournalist

Svenska Sportjournalistförbundet (SSF) har utsett Anders Bengtsson och Johan Orrenius från fotbollsmagasinet Offside till Årets Sportjournalist 2020.
Juryns motivering lyder: Fristående med en stark trovärdighet. Djup och bredd från såväl de stora arenorna som bakgårdarna, med en ständigt inspirerande berättarkonst. Med ett mod som främjar journalistikens oberoende.


Fotograf: Carl Sandin/Bildbyrån

Det är första gången priset delas ut till två personer samma år.
– Jag tror att både Johan och jag kan skriva under på att om den ena fått priset och inte den andre så hade det känts orättvist, för vi jobbar så himla nära varandra, säger Anders Bengtsson och får medhåll från Johan Orrenius:
– För mig är det bara roligare att vi får dela på priset. Det känns som att vi har vårt lilla lag.
De två får priset för sitt arbete under 2020 men det har varit med i diskussionerna många gånger, vilket de själva också är inne på.
– Det känns lite som om vi har jobbat oss till det här priset, säger Johan.
Som oberoende magasin har Offside alltid gått sin egen väg sedan starten år 2000. I början fanns en stor roll att fylla som ett annorlunda alternativ där bevakningen av fotbollen, med berättande journalistik i längre form, inte liknade något annat. Men efterhand har konkurrensen hårdnat betydligt i den genren. Numera möter Offside tuff konkurrens från många olika håll både från tidningsvärlden, webben och rörligt.
– Konkurrensen är mycket tuffare idag. Men vår roll är fortfarande att vara där inte så många andra är – oavsett om det är från en fin arena eller från någon gärdsgård eller bortglömt ställe. Ambitionen är att berätta saker som folk inte visste att de ville läsa, men som det blir förtjusta i, berättar Johan.
För två år sedan tog Offside ett svårt och annorlunda beslut när man bestämde sig för att säga nej till spelannonser – trots att det innebar ett stort avbräck vad det gäller intäkter.
– Det är något som vi är ganska stolta över att vi vågade stå på oss där, även om det var förenat med en stor förlust. Men vi märkte allt oftare att spelbolagen ville att vi, lite grann, skulle bli deras nickedockor. De skulle gå in med jättemycket pengar, men då skulle vi dansa efter deras pipa. Det går ju inte. Vi vill inte stå för det där, säger Anders.

Sportjournalistförbundet är en intresseorganisation för landets yrkesverksamma sportjournalister. Utmärkelsen Årets sportjournalist har funnits sedan 1987 och delas sedan ett par år tillbaka ut i samarbete med Träffpunkt Idrott. Förutom ära och diplom får pristagarna dela på 15 000 kr.

För mer information kontakta SSF:s ordförande, Petra Thorén på 070-525 2264.