Ny väg och staket runt pressläktaren planeras på Tele2

Ny väg och staket runt pressläktaren planeras på Tele2

Klubbarna tittar på att testa en alternativ väg till pressläktaren på Tele2 Arena för att journalister ska slippa kryssa mellan publiken.
Det framkom efter att SSF och SKS idag haft ett uppföljningsmöte med klubbarna och säkerhetsansvariga på Tele2 Arena.

Säkerheten ska förbättras på Tele2 Arena. Foto: Bildbyrån
Säkerheten ska förbättras på Tele2 Arena.
Foto: Bildbyrån


Efter händelsen på Tele2 Arena i april då en journalist på pressläktaren attackerades av en i publiken agerade Sportjournalisternas Klubb Stockholm (SKS) och Svenska Sportjournalistförbundet (SSF) direkt. Vi träffade klubbarna, säkerhets- och arenaansvariga för att säkra bästa möjliga säkerhet för våra medlemmar i arbetet. Trots att SKS och SSF tidigare påtalat bristerna på Tele2 fanns det fortsatt många frågetecken, samt en händelse som inte ska få inträffa.

Efter mötet i april har förbättringar gjorts. Ett rep på pressläktaren på Tele2 markerar var pressen sitter, och skiljer press från publik.
– Nu går folk som inte ska vara på pressläktaren runt. Vi har sluppit springet i halvtid, säger Jonas Riedel, pressansvarig i Djurgården.
Det finns numera även två vakter kring pressläktaren för att säkerheten ska kunna garanteras.

På onsdagen medverkade SSF:s ordförande Lisa Edwinsson och SKS:s ordförande Jenny Modin på ett uppföljningsmöte med Tele2-klubbarna.
Vi berättade att medlemmar har upplevt att det endast finns en vakt. Det är fel, menade klubbarna, men efter dagens möte kommer det att påtalas att båda vakterna ska agera aktivt och göra sig synliga, gå runt och säga hej, för att öka tryggheten.

Tittar på alternativ väg

För att komma till och från pressläktaren på Tele2 arena behöver våra medlemmar idag kryssa sig mellan publiken. Medlemmar har uttryckt en känsla av att det är otäckt att gå igenom publikhavet med sina grejer, datorer etc.
Efter att SSF och SKS kollat möjligheten om att ta sig till pressektionen på annat sätt, tittar nu klubbarna och arenaägarna på att prova en alternativ väg till pressläktaren. En väg där våra medlemmar inte kommer komma i kontakt med publik och klacksektioner.
– Jag tror att man kommer uppleva det som bättre, säger Håkan Leydner, ansvarig för evenemang och säkerhet i Hammarby fotboll.
Under tidig höst tittar klubbarna och arenaansvariga på att testa en alternativ väg för pressen upp till pressläktaren. Vi återkommer med mer info.

Ambulansutgången ingen hemväg

Klubbarna påtalade under mötet ett omedelbart förbättringsområde från vår sida. Det har efter slutsignal förekommit att fotografer eller annan press tagit sig ut ambulansnedfarten, för att ta en genväg ut och hem.

– Det är inte okej. Bortaklacken går ut ungefär samma väg, och kan ta sig in på arenan igen den vägen. Någon som har blivit utkastad kan ta sig in igen, säger Håkan Leydner.

– Det är inte en tillåten utgång. Hela det området är något vi måste titta på hur vi ska säkra.


Permanent avspärrning

Till sist en mycket glädjande nyhet. Det håller på att skissas på en permanent avspärrning, i form av ett staket, kring pressläktaren. Klubbarna har tagit upp frågan och fått gehör.

– Det är på gång, man har tagit första steget med arenadriftaren, säger Håkan Leydner.


Nästa möte med SSF, SKS, klubbarna, arena- och säkerhetsansvariga är planerat till september.

Medverkande på uppföljningsmötet onsdag 25/5 på Tele Arena:

Lisa Edwinsson, ordf SSF
Jenny Modin, ordf SKS
Jonas Riedel, pressansvarig DIF
Love Gustafsson, kommunikationsansvarig Hammarby
Håkan Leydner, evenemang och säkerhet Hammarby


TEXT: SKS/SSF