Lars-Gunnar Björklunds stipendium till Moa Höjer och Richard Henriksson

Lars-Gunnar Björklunds stipendium till Moa Höjer och Richard Henriksson

Moa Höjer (Norrländska Socialdemokraten) och Richard Henriksson (Radiosporten) tilldelas Lars-Gunnar Björklunds stipendium 2016.
Utmärkelsen är Svenska Sportjournalistförbundets och Svenska Spels stora utvecklingsstipendium och stipendiaterna tilldelas 30 000 kronor var.
Därtill prisas ytterligare tre sportjournalister, med mindre summor.

moarichard


* Moa Höjer ska studera den nystartade amerikanska damhockeyligan och undersöka vilka lärdomar Sverige kan dra från USA.
* Richard Henriksson ska lära sig mer om sportradions utmaningar och framtida möjligheter, under en inspirationsresa till mediemässan South by Southwest i Texas.

För andra gången i historien delas Lars-Gunnar Björklunds stipendium mellan två stipendiater.
Utmärkelsen är den största av Svenska Sportjournalistförbundets och Svenska Spels årliga utvecklingsstipendier och delas ut på Idrottsgalan i Globen i januari.

Moa Höjer och Richard Henriksson tilldelas 30 000 kronor var. Här är juryns motiveringar:

Moa Höjer
Damhockeyn är på väg framåt i Sverige och hur den ska behandlas för att kunna växa sig starkare är ett ämne som debatteras på flera plan. Inte minst i Norrbotten där Luleå Hockey/MSSK har tagit svensk damhockey till en ny nivå.
Den nystartade ligan i Nordamerika har, tvärt emot svenska SDHL, valt att satsa på några få hårdsatsande lag.
Att bredda mediebevakningen, både vad gäller kön och vilka sporter som får utrymme, är något som Svenska Sportjournalistförbundet och Svenska Spel verkligen uppmuntrar. Därför går Lars-Gunnar Björklunds stipendium till Moa Höjer, vars reportageresa kan sätta ett nytt ljus på hur ett större intresse kan skapas kring damhockeyn.


Richard Henriksson
Sportjournalistiken är i ständig förändring. Att ta influenser från andra länder och att få möjligheten att vidareutveckla sig själv inom yrket är något som Svenska Sportjournalistförbundet och Svenska Spel tycker är viktigt.
Därför går Lars-Gunnar Björklunds stipendium till Richard Henriksson som genom sin inspirationsresa till South by Southwest i Texas får möjligheten att förkovra sig i de utmaningar som sportradion står inför. Juryns förhoppning är att han kommer att komma hem med nya tankar och idéer att dels använda sig av själv i sitt arbete, dels kunna delge sina kollegor.


Projekten genomförs under 2017.
– Jag är verkligen jätteglad, stolt och tacksam över det här stipendiet. Det betyder väldigt mycket för mig att få den uppmuntran som det innebär, säger Moa Höjer.
– Min plan är att studera den nystartade nordamerikanska damhockeyligan NWHL där alla spelare är heltidsproffs och de flesta matcher har storpublik. Jag vet ju att det finns ett stort intresse för damhockey även i Sverige, det har framför allt min hemstad Luleå bevisat, men fortfarande finns det nog en hel del att lära från klubbarna och ligan i Nordamerika. Det är det jag vill undersöka.

Richard Henriksson ser fram emot att komma i kontakt med radiojournalister från hela världen.
– Jag är otroligt glad och redan väldigt peppad på att komma iväg på min resa till Austin, säger han.
– Tidigare årgångar av mässan har jag suttit hemma och dreglat över det smått otroliga utbudet av paneldiskussioner och workshops, nu blir målet att på plats försöka insupa så mycket kunskap jag bara kan. Det är en ynnest att under några dagar få lära mig och inspireras av de som ligger i framkant globalt inom sportbevakning i radio.

Utöver de stora stipendierna delar Svenska Sportjournalistförbundet och Svenska Spel även ut tre mindre stipendier 2016.

20 000 kronor vardera till:

* Mårthen Bergman, Everysport Media Group, Stockholm:
Vad har Detroit Red Wings betytt för Detroit efter stadens konkurs?
* Marcus Bühlund, frilans, Stockholm:
Sydkoreansk ishockey. OS 2018 i Pyeongchang innebär att Sydkorea för första gången deltar i en olympisk turnering. Vilken väg väljer landslaget inför utmaningen?
* Daniel Grefve, Radiosporten, Stockholm:
Hur bygger man ett nytt NHL-lag, i en stad som Las Vegas?

Vilka har prisats tidigare år?
All info om våra stipendier här.

//SSF