Karl Sundström om en månad med AIPS Young Reporters: ”Gjorde mig ännu mer motiverad att göra bra journalistik”

Karl Sundström om en månad med AIPS Young Reporters: ”Gjorde mig ännu mer motiverad att göra bra journalistik”

Deltagarna i AIPS Young Reporters Programme under fotbolls-EM i somras. Karl Sundström fyra från höger på övre raden, till höger om AIPS italienske ordförande Gianni Merlo. Foto: Uefa
Deltagarna i AIPS Young Reporters Programme under fotbolls-EM i somras. Karl Sundström fyra från höger på övre raden, till höger om AIPS italienske ordförande Gianni Merlo.
Foto: Uefa
Karl Sundström från Umeå blev Sveriges femte deltagare i AIPS så kallade Young Reporters Programme.
Under en sommarmånad 2017 bevakade han damernas fotbolls-EM i Nederländerna, och fick samtidigt vägledning och utbildning på plats – ihop med unga journalister från hela Europa.
Här är Karls rapport från upplevelsen.


Det har gått några veckor sedan jag kom hem från Nederländerna men den bestående känslan är alltjämt densamma: Att vara en del av Young Reporters Programme var en av de bästa upplevelserna i min journalistkarriär.

Det var krävande och svettigt. Det var givande och roligt. Vi rivstartade med att jobba tolv dagar i rad under EM:s gruppspel. Alla dagar inleddes med lektioner eller föreläsningar fram till lunch. Sedan delade vi upp oss och åkte iväg och bevakade någon av de två gruppspelsmatcherna. Därefter åkte vi tillbaka, somnade någon gång efter midnatt, steg upp och gjorde mer eller mindre samma procedur i två veckor.

Vi hann med att göra studiebesök hos det nederländska fotbollsförbundet KNVB och hade många intressanta föreläsningar. Bland annat med Nadine Keßler och gamla EM-finaldomaren Dagmar Damková. Därefter var det slutspelsdags innan allt avrundades med att vi bevakade EM-finalen och fick diplom av UEFA-presidenten Aleksander Ceferin.

Det är mängder med lärdomar och intryck som jag tar med mig hem. Det har varit fantastiskt roligt att få följa den här högkvalitativa och väldigt intressanta turneringen. Det var en turnering som innehöll så många intressanta ingredienser – allt från superskrällar till nya stjärnskott. Att samtidigt få upptäcka Nederländerna och se så många städer som jag sannolikt aldrig skulle besöka om det inte vore för fotbollen har också varit väldigt roligt.

Vi hade många givande diskussioner om fake news, twitter och google-anpassning vilket kändes intressant då det ligger så pass mycket i linje med samtiden. Jag tar också med mig vilken ynnest tillgänglighet är i den här branschen. Det har aldrig varit något problem att kunna prata med den spelaren eller tränaren som jag ville prata med efter en match. Detta intryck stärktes efter min avstickare till Amsterdam och Champions League-kvalet mellan Ajax och Nice där det knappt var en enda spelare som valde att prata efteråt.

Jag känner att den här erfarenheten har gjort mig ännu mer motiverad att göra bra journalistik. Det har varit en ovärderlig erfarenhet som har givit mig extremt värdefulla lärdomar och kontakter inför framtiden. Jag är otroligt glad att jag fick chansen och vill tacka AIPS och SSF för detta minne för livet.

Karl Sundström. Foto: Antonio Lamorte
Karl Sundström.
Foto: Antonio Lamorte
Två texter som jag är särskilt nöjd med:

Om nya nederländska stjärnskottet Shanice van de Sanden och hur det surinamesiska arvet gjort Nederländerna till en av världens främsta fotbollsnationer.

Om otursförföljda Hanna Folkesson som efter tre mästerskapsmissar på grund av skada fick göra mästerskapsdebut för Sverige under EM.

//Karl Sundström
AIPS Young Reporter
Twitter: @sundstrom_karl