Emma Holmsen om Young Reporters Program: ”Jag har gjort en stor resa journalistiskt men ännu större personligt”

Emma Holmsen om Young Reporters Program: ”Jag har gjort en stor resa journalistiskt men ännu större personligt”

Emma Holmsen på plats på Young Reporters Program.

Emma Holmsen, journaliststudent i Göteborg, blev Sveriges sjätte deltagare i så kallade Young Reporters Program. Tillsammans med 29 andra unga sportjournalister, från hela världen, åkte hon i september till ungdoms-OS i Buenos Aires – och fick där både bevaka ett stort mästerskap på plats och få utbildning.
Här är hennes rapport från Argentina.

***

Äventyret i Buenos Aires rivstartade från dag ett med lite sömn, långa dagar och tusen nya intryck.

Under första veckan hade vi lektioner i ett provisoriskt tält där media samlades under spelen. Där höll mentorerna, flera yrkesverksamma journalister, föreläsningar kring journalistikens olika delar och kring hur vi på bästa sätt bevakar ett OS. Vi hade livliga diskussioner kring jämställdhet inom sportrapporteringen och flera gästföreläsare pratade om utmaningarna kring det.

Eftersom ungdoms-OS är ett stort skyltfönster för nya sporter och andra engagemang inom sportvärlden diskuterades flera viktiga ämnen under veckorna, bland annat hur man jobbar för att få fler tjejer att utöva sport.

Young Reporters Program under ungdoms-OS arrangerades av IOK, Internationella olympiska kommittén. Ansökningsprocessen gick via Sveriges olympiska kommitté och Svenska Sportjournalistförbundet

En höjdpunkt jag bär med mig var chansen att få delta i en paneldiskussion med ordföranden för Internationella olympiska kommittén Thomas Bach, tillsammans med UNHCR’s Filippo Grandi och OS-atleten Pur Biel. Där diskuterades ytterligare ett viktigt ämne, nämligen hur sport kan bidra till att flyktingar lättare integreras i samhället.

Efter en första vecka var det dags för invigning av spelen och för oss att producera material. Vi delades in i grupper och hade rotationer om två dagar med tv, text, foto och sociala medier. För att sedan de två sista dagarna välja någon del att fördjupa sig i.

Jag valde att dels intervjua brasilianska BMX-freestylern Eduarda Bordignon, och även de båda kaptenerna i rugby från Colombia och Nya Zealand. Att få sprida deras historier och låta dessa tjejer ta plats ger kommande generationer en chans att se upp till dem. Det känns både viktigt och kul att lyfta fram blivande kvinnliga talanger.

Jag har gjort en stor resa journalistiskt men ännu större personligt. Från att ensam kliva på planet mot ny destination till att stå i den mixade zonen och intervjua morgondagens stjärnor. På Landvetter klev jag ur comfortzone och klev inte in i den igen förrän jag landade igen, tre veckor senare. Vilken resa!

Se intervjuerna med tjejerna jag nämnde ovan:
https://www.youtube.com/channel/UCDA2MV-KR3vzkwdOH0ukfoA

***
Text: Emma Holmsen
@holmsenemma

Intensivt arbete med tv, text, foto och sociala medier.

YOUNG REPORTERS PROGRAM

SSF har tidigare skickat fem svenska deltagare på liknande utbildningsprogram, då i samarbete med AIPS (Internationella sportjournalistförbundet):
* Linus Lindahl till U17-VM i fotboll i Förenade Arabemiraten 2013.
* Emelie Fredriksson till sim-VM i Qatar 2014.
* Eric Persson till U21-EM i fotboll i Tjeckien 2015.
* Jakob Romeborn till Special Olympics vinter-OS i Österrike 2017.
* Karl Sundström till fotbolls-EM i Nederländerna 2017.

Ung och nyfiken på en liknande upplevelse? Håll utkik på vår hemsida för nästa chans!

//SSF