Information från SvFF inför årets mästerskap

Information från SvFF inför årets mästerskap

Sportjournalistförbundet har sedan flera år tillbaka en regelbunden och god dialog med Svenska Fotbollförbundet gällande frågor kopplade till bevakande medias arbetsmiljö. Ett år som 2020, med EM och OS till sommaren, känns det extra viktigt att kunna diskutera förutsättningarna för de journalister som följer landslagen.

Den 22 januari träffade Petter Nilsson och Petra Thorén från SSF representanter från SvFF:s landslagsledningar/kommunikationsavdelningen. Här är en rapport av ett långt, givande samtal.

EM

Planeringen inför EM är i mångt och mycket klar i detalj och kommuniceras ut av SvFF. Men den som har frågor kan med fördel kontakta ester.kristiansson@svenskfotboll.se för mer information.

Landslagets bas kommer att vara i Dublin, Carton House. Där kommer laget att bo till en eventuell kvartsfinal. Vid vinst flyttar laget till London för semifinal.

Notera att inför andra gruppspelsmatchen i Dublin kommer landslaget INTE att träna på matcharenan, utan på träningsplanen vid Carton House, men presskonferensen kommer att ske på matcharenan. Uefa kommer att installera en läktare för media vid träningsplanen vid Carton House.

Datum att notera:

•21-22 april: Mediedagar på SvFF:s kontor med förbundskapten Janne Andersson och assisterande förbundskapten Peter Wettergren.SFF lyfte ett par frågor:

•WhatsApp

Önskemål att så mycket information som möjligt kring skador, vilka som tränar/rehabtränar och orsak till det med eventuellt läkarutlåtande ska komma via WhatsApp-gruppen.

Detta sker redan idag, men med varierad regelbundenhet.

Landslagschef Stefan Pettersson förklarade att ledningen ibland inte kan berätta/väljer att vänta med hänsyn till spelarens integritet och/eller beroende på att spelarens klubb inte är informerad. Vid skador vill landslagsledningen kontakta klubben innan man kommunicerar eventuell skada/åtgärder.

Det är viktigt för svenska landslaget och man ber om förståelse för den aspekten.

•Val av spelare i den mixade zonen.

Flera journalister som SSF varit i kontakt med funderar på hur urvalet av spelare till den mixade zonen fungerar och om det skulle finnas möjlighet att vara med och påverka den.

Det finns också ett önskemål om att grundplaneringen för vilka som kommer till den mixade zonen kommuniceras så journalisterna har en större chans att förbereda sina intervjuer.

Detta med förståelse då att det kan bli sena ändringar.

SvFF tar till sig synpunkterna och funderar på om det går att tillgodose önskemålen.

•Uppdelad presskonferens

Ett annat förslag är att dela på förbundskapten Janne Andersson och spelare (ofta lagkapten Andreas Granqvist) på podiet dagen före match. SvFF hör med Uefa om vilka möjligheter som finns.

•Svensk pressträff med Janne Andersson

Sittningen med Janne Andersson under VM var uppskattad. SvFF ska försöka få till en liknande sittning under EM för enbart svensk press.


OS

Lottningen ej klar vilket gör det svårt med planering med landslaget, men läger kommer att vara i SOK:s regi i Fukuoka, Japan. Landslaget följer sedan spelschemat och bor på den spelort som nästa match följer.

Truppen släpps under Midsommarveckan.

•Whatsapp

På samma sätt som på herrsidan finns det önskemål om att fakta-information ska meddelas via WhatsApp. Detta har skett, men önskemålet att det fungerar hela tiden och inte periodvis.

•Fördelningen i mixade

I samband med pressträffarna under VM förra sommaren genomfördes intervjuerna med spelarna av skrivande press och webb-tv/tv samtidigt. Här ser vi gärna en uppdelning, så som det var på herrsidan under VM 2018, då det blir svårt med frågeställningarna och samtalen som ser så olika ut ifall det är skrivande eller tv. Detta upplevde även spelarna var svårt.

•Sittning med Peter Gerhardsson

Går det att få till en liknande sittning, som med Janne Andersson, med Peter under OS?

•Webb-tv under OS

Det är en utmaning med webb-tv under OS då det måste ske utanför ackrediterat område enligt de regler som finns (och som finns i uppdaterad form på IOC:s hemsida). Men med en stor förståelse från landslagsledningen och SOK kan det skapas möjligheter för medier på plats att bevaka rörligt.


Har du frågor kring informationen ovan hör av dig till:

Petra Thorén +70 525 22 64 eller petra.thoren@aftonbladet.se