Joel Segerdahl är Årets Sportjournalist

Joel Segerdahl är Årets Sportjournalist

Svenska Sportjournalistförbundet har utsett Joel Segerdahl från Discovery Networks
till Årets Sportjournalist 2021. Joels berättarkonst är unik. Hans filmer tar ofta avstamp
i vardagen, i en historia där lite mörker blandas med mycket glädje – ibland med ett sting av vemod.
Men alltid presenterat med värme och kärlek.

Joel Segerdahl
Joel Segerdahl utses av SFF till Årets Sportjournalist 2021. Foto: Mats Olsson

”För en berättarkonst från gärdsgårdsserier till olympiska spel, som speglar enskilda händelser och människors betydelse för idrott och i samhället. Journalistik som berör; som stillar och skapar nyfikenhet. Årets Sportjournalist 2021 är Joel Segerdahl, Discovery Networks Sweden”
-Svenska Sportjournalistförbundets jurymotivering

Själv tycker Joel Segerdahl att han inte gör något märkvärdigt och är mest lite förvånad över utmärkelsen ”Årets Sportjournalist”.
– Jag brukar inte planera alltför mycket. Jag åker ut till en arena och försöker titta dit ingen annan tittar och låter historien komma till mig, säger han.

Joel Segerdahl är 27 år gammal men hans tankar och språk pekar snarare mot en person med stor livserfarenhet. Som tonåring fick han vara med på pojklandslagsläger i fotboll och värvades från Karlstad till Degerfors. Men ett benbrott satte stopp för den egna idrottskarriären alldeles för tidigt. Sportjournalistiken fick bli hans sätt att hålla sig kvar i omklädningsrumsvärlden. Det blev en utbildning i medieproduktion i Kalmar 2013 till 2016. Och sedan upp till Stockholm för ett vikariat på SVT och ett år på kökssoffan hemma hos morfar Ragge i Farsta. När SFF ber Joel Segerdahl berätta sin historia, på just sitt speciella vis, gör han det just genom morfar Ragge.

I filmen om morfar Ragge, och i flera andra av de filmer som har Joel som avsändare, kan det finnas många mörka partier. Ofta är det lite sorgligt, samtidigt som det berättas med stor värme. Det är självklart att vänta sig ett ljust avslut. Men så blir det inte alltid.
– Sådan är inte verkligheten. Ibland är det dystert rakt igenom – utan ett lyckligt slut. Och då berättar jag det.

Sportjournalistförbundet är en intresseorganisation för landets yrkesverksamma sportjournalister. Utmärkelsen Årets sportjournalist har funnits sedan 1987 och delas sedan ett par år tillbaka ut i samarbete med Träffpunkt Idrott. Förutom ära och diplom får pristagaren 15 000 kr.