Journalist misshandlad på Tele2 Arena

Journalist misshandlad på Tele2 Arena

Under derbyt mellan Djurgården och Hammarby i tisdags kväll blev en journalist från TV4-gruppen påhoppad av en supporter som i halvtid tagit sig in på pressläktaren på Tele2 Arena.

Enligt uppgifter saknades vakter kring pressläktaren, trots att Svenska Sportjournalistförbundet och Sportjournalisternas Klubb Stockholm vid ett flertal tillfällen påtalat detta faktum. Detta är såklart oerhört allvarligt och att inte arrangören kan säkerställa vår säkerhet på vår arbetsplats är fullständigt oacceptabelt.

Stökigt på läktaren under  Stockholmsderbyt  på Tele2 Arena.
Stökigt på läktaren under Stockholmsderbyt på Tele2 Arena.

Tyvärr är detta ingen isolerad händelse. Nyligen blev en fotograf i Örebro attackerad i samband med en allsvensk match och klimatet i sociala medier har hårdnat.

Så sent som i måndags hade Svenska Sportjournalistförbundet ett styrelsemöte där en av huvudpunkterna var just hot och våld. Bland annat bestämdes det att vi under våren skall göra en stor enkätundersökning bland alla våra medlemmar, så vill verkligen uppmana alla att svara på den. Därefter skall vi gå vidare och verkligen göra vad vi kan för att situationen för sportjournalister ska bli bättre och tryggare.

Händelsen på Tele2 Arena i tisdags kväll kommer vi såklart att arbeta vidare med redan nu. Tillsammans med Stockholmsklubben är planeringen att vi ska träffa de aktuella klubbarna samt Svensk Elitfotboll inom kort.

Styrelsen för Svenska Sportjournalistförbundet

Foto: Bildbyrån


Redan på tisdagskvällen gjorde SSF och SKS ett gemensamt uttalande enligt nedan.

Med anledning av händelserna på Tele2 Arenas pressläktare under Stockholmsderbyt mellan arrangerande Djurgården och Hammarby gör Sportjournalisternas klubb Stockholm och Svenska Sportjournalistförbundet, SSF, gör kommentar:

SKS och SSF har vid tidigare tillfällen påtalat för Djurgården, Hammarby och AIK att pressplatserna på Tele2 Arena och Friends är helt öppna och saknar tydliga avgränsningar. Det saknas också vakter.

I halvtidsvilan under måndagens derby mellan arrangören Djurgården och Hammarby gick en våldsam supporter till fysiskt angrepp mot en arbetande journalist inne på pressläktaren. Det dröjde flera minuter innan en civilpolis kom till undsättning.

Det är naturligtvis en ohållbar situation att obehöriga personer kan kliva rakt in på pressläktaren. Det är också en oacceptabel arbetsmiljö för de journalister som rapporterar om Stockholmsfotbollen.

Vi hoppas att Djurgården, Hammarby och AIK kan möta oss i en dialog kring hur vi får tydligt avgränsade pressläktare samt vakter, inte bara under derbyn utan samtliga elitfotbollsmatcher.

Styrelsen Sportjournalisternas Klubb Stockholm, SKS
Styrelsen Svenska Sportjournalistförbundet, SSF

Uttalandet finns även på SKS hemsida >>>