Efter tumultet på Tele 2 Arena: Positivt möte med Sef

Efter tumultet på Tele 2 Arena: Positivt möte med Sef

Efter händelsen på Tele 2 Arena, då en supporter tog sig in på pressläktaren och attackerade en sportjournalist från TV4-gruppen och hotade en annan har Svenska Sportjournalistförbundet och Sportjournalisternas klubb i Stockholm agerat på många sätt, bland annat ett möte med involverade klubbar och arenaägare.

Under måndagen träffade vi generalsekreteraren Mats Enquist och evenemangschefen Ola Rydén från Svensk Elitfotboll. Mötet med Sef var bra och uppfattningen är helt klart att Sef är fullt medvetna om den allvarliga situationen och tar säkerhetsfrågorna på stort allvar.

Sef:s generalsekreterare Mats Enquist.
Sef:s generalsekreterare Mats Enquist.

Sef var tidigt ute med kraftfulla kommentarer om det inträffade och vidtog tillsammans med flera klubbar också åtgärder för att pressläktaren skall bli säkrare. Som ett exempel fanns det för första gången en vakt på pressläktaren på Gamla Ullevi i samband med matchen Blåvitt-MFF.

På mötet diskuterades det bland annat att ramverket med säkerhetsfrågor skall prioriteras och att Sef skall vara ännu tydligare i kontakterna med klubbarna rörande vår säkerhet. Samtidigt är det oerhört viktigt att de lokala sportjournalistklubbarna tillsammans med respektive mediebolag ute i landet kommer överens om vad som funkar bäst på respektive arena.

Polis på uppdrag på 08-derbyt på Tele 2 Arena.
Polis på uppdrag på 08-derbyt på Tele 2.

På mötet diskuterades det också säkerheten och arbetsmiljön för fotografer som är oerhört utsatta. Sef är väldigt intresserade av våra åsikter och villiga att hitta lösningar, men innan vi är där behöver vi prata oss samman och bli mer konkreta för att få till en sådan bra diskussion som möjligt.

Avslutningsvis togs frågan upp om att det sitter för många personer på pressläktarna som inte borde göra det. Även här visade Sef en förståelse och kommer att ligga på klubbarna hårdare. Från vår sida var vi väldigt noggranna med att påpeka vikten av att alla måste ha ett presskort och att det skall vara avgörande.

Styrelsen för Svenska Sportjournalistförbundet
Foto: Bildbyrån