Alexander Lundholm – Årets Sportjournalist 2018

Alexander Lundholm – Årets Sportjournalist 2018

Alexander Lundholm, Radiosporten, är Årets sportjournalist 2018.
Foto: Mattias Ahlm/SR

Svenska Sportjournalistförbundet (SSF) har utsett Radiosportens Alexander Lundholm till Årets Sportjournalist 2018.

Juryns motivering lyder:

Med en spänningsframkallande stämma fångas de dramatiska ögonblicken med journalistisk blick och känsla i såväl direktsända sammanhang som i de dramatiserade återblickarna.

Som brukligt var det juryns ordförande, Lasse Granqvist, som ringde och meddelade Alexander att han fått priset. Vilket var extra passande denna gång eftersom det var en mångårig radiolegendar som ringde till en blivande…
– Lasse ringer ju inte till mig dagligen direkt. Så när jag såg att det var han så började jag ana att det var ett roligt besked, säger Alexander och fortsätter:
– Jag blev oerhört glad och det som gjorde mig extra stolt var att juryn även lyfte fram direktsändning som ett argument. Kommentatorsrollen är ju ganska ny för mig. Jag har mest jobbat med reportage, dokumentärer och som programledare tidigare.

Juryn, som består av fyra representanter från SSF:s styrelse, samt juryordförande Lasse Granqvist hade många kvalificerade kandidater att välja bland. Diskussionerna var stundtals livliga och det tog någon timme innan det stod klart att 30-årige Alexander Lundholm är Årets sportjournalist 2018.

Att det skulle bli en karriär inom sportjournalistiken har Alexander vetat ganska länge.
– Jag bestämde mig när jag var åtta år och såg friidrottstävlingarna från OS i Atlanta. Jag började både träna friidrott och samtidigt sikta in mig på sportjournalistik. Men då tänkte jag nog mest på TV och inte på radio.

Den egna friidrottskarriären gick hyfsat och han toppade sin karriär på löparbanan när han gick till semifinal på JSM på 100 meter. Men sedan blev det journalistik för hela slanten.
– Jag är väldigt målmedveten. Jag gick direkt från nian till mediegymnasiet, direkt därifrån till Journalisthögskolan och sedan direkt till Sveriges Radio, berättar han.
Och redan under gymnasietiden jobbade Alexander extra i TV-huset.
– Jag växte upp där helt enkelt, säger han.

Det blev praktik på Radiosporten 2009 med ikonen Bengt Skött som handledare. Efter några år som vikarie och inhoppare blev det fast jobb 2013.
– Nu har jag bland annat hunnit med tre OS och ser fram emot mitt fjärde, i Tokyo. Det blir mitt första som friidrottsreferent.

Men vart hans målmedvetenhet och tidigare klara strategi i livet ska för honom i framtiden är inte alls lika klart och utstakat som det varit de första 30 åren.
– Jag trivs väldigt bra med min fria roll på Radiosporten just nu. Jag vill fortsätta att utveckla min egen stil. Det är kul att juryn uppskattar det jag gör, för nu känns det verkligen som att jag är på rätt väg. Om 20 år hoppas jag att jag fortfarande har kvar lusten. Jag är så imponerad av mina äldre kollegor som fortsätter att vara nyfikna och engagerade, säger han.

Alexander Lundholm fick ta emot priset på SSF:s inspirationskväll i Stockholm på tisdagen där han hyllades av branschkollegor. 

Svenska Sportjournalistförbundet är en intresseorganisation för landets yrkesverksamma sportjournalister. Utmärkelsen Årets sportjournalist har funnits sedan 1987, och delas sedan ett par år tillbaka ut i samarbete med Träffpunkt Idrott. 

Förutom äran tilldelas Alexander Lundholm 15 000 kronor.
– Jag har inte tänkt på pengarna. Men jag får väl ge en extra fin julklapp till min pojkvän, säger han.


TIDIGARE PRISTAGARE

1987 Åke Strömmer, Radiosporten
1988 Anders Andersö, SvD
1989 Torbjörn Petersson, DN
1990 Per-Olof Olsson, TT
1991 Claes-G Bengtsson, Expressen
1992 Bo Gentzel, TV-sporten
1993 Pia Erlandsson, TV-sporten
1994 Ulf Pettersson, Idrottsboken
1995 Anders Steinvall, DN
1996 Ken Olofsson, frilans
1997 Sune Sylvén, SvD
1998 Lars Sandlin, Aftonbladet
1999 Lennart Eriksson, frilans
2000 Jens Lind, frilans
2001 Lars Östling, Aftonbladet
2002 Jan Majlard, SvD
2003 Lars Granqvist, frilans
2004 Jens Littorin, DN
2005 Simon Bank, Aftonbladet
2006 Peter Jihde, TV-sporten
2007 Göran Zachrisson, frilans
2008 Mats Wennerholm, Aftonbladet
2009 Tommy Åström, frilans
2010 Henrik Skiöld, TT
2011 André Pops, TV-sporten
2012 Erik Niva, Aftonbladet
2013 Lisa Edwinsson, DN
2014 Johanna Frändén, frilans
2015 Olof Lundh, TV4
2016 Ola Wenström, Viasat
2017 Kristoffer Bergström, Aftonbladet

***
Årets Sportjournalist utses i samarbete med Träffpunkt Idrott som är mötesplatsen för politik, akademi, förbund och alla som får idrotten att hända ute i föreningar och i kommunerna. I konferens och på mässa diskuteras bästa och sämsta exemplen och här presenteras den senaste forskning runt folkhälsan – nästa gång i mars 2020.


//SSF