Kajsa Kalméus och Rebecca Candevi får Lars-Gunnar Björklunds stipendium

Kajsa Kalméus och Rebecca Candevi får Lars-Gunnar Björklunds stipendium

Rebecca Candevi och Kajsa Kalméus tar emot Lars-Gunnar Björklunds stipendium på Idrottsgalan.
Foto: Privat

Den ena ska ta reda på om det finns förutsättningar att starta en svensk version av The Players Tribune. Den andra ska undersöka hur svenska damfotbollsklubbar ska kunna hänga med Europas toppklubbar.
Kajsa Kalméus och Rebecca Candevi tilldelas Lars-Gunnar Björklunds stipendium 2018. På Idrottsgalans scen i Globen den 21 januari kommer de att motta priset på 30 000 kronor vardera.
Svenska Sportjournalistförbundet och Svenska Spel väljer också att prisa Lisa Skeppstedt, Karl Sundström och Jacob Sjölin.

***
Sportjournalistiken förändras – och USA är ofta en föregångare. 2014 startades The Players Tribune, en plattform för idrottare att nå fram till sina fans mer direkt.
Frilansjournalisten Kajsa Kalméus (till höger på bilden ovan) vill ta reda på hur arbetet går till, vilka journalistiska dilemman som finns och om det skulle gå att starta en svensk version av The Players Tribune.
– Jag hoppas att detta stipendium ska kunna hjälpa mig att hitta inspiration och nycklar hos den spännande journalistiken hos The Players Tribune, och på sikt kunna använda mina lärdomar för att bidra till den svenska sportjournalistikens utveckling. Det känns enormt ärofyllt att få den här möjligheten, säger Kajsa Kalméus.

Vissa europeiska storklubbar har både herr- och damlag på högsta nivå. I en tid där damidrotten riskerar att hamna i kläm vill Rebecca Candevi besöka några klubbar, ta reda på hur deras organisationer ser ut och hur de jobbar de för att öka intresset för damerna. Hon undrar också hur damallsvenskan ska kunna hänga med i den här enorma utvecklingen.
– Det kommer bli en riktig utmaning för mig som en ung tjej i sportjournalistikens värld att göra detta. Målsättningen med min serie är att få en djupare förståelse i vart damfotbollen är på väg och hur klubbarna jobbat för att komma dit de är i dag, säger Rebecca Candevi, till vardags anställd på Östgöta Correspondentens sportredaktion.

Svenska Sportjournalistförbundet motiverar årets två vinnare så här: ”I den kanske starkaste konkurrensen någonsin fanns två moderna ansökningar som stack ut. Genom Kajsa Kalméus och Rebecca Candevi kan vi uppfylla vår ambition att möjliggöra idéer som syftar till att utveckla svensk sportjournalistik.”

Se pristagarna berätta mer om sina stipendieidéer här:

Ytterligare tre journalister prisas av Svenska Sportjournalistförbundet och Svenska Spel 2018:

* Lisa Skeppstedt, Helsingborgs Dagblad/Sydsvenskan: Tilldelas 20 000 kronor för att åka till kroatiska Vukovar där krigets spänningar sitter kvar och försöka beskriva vilken roll idrotten har i detta.
Lisa Skeppstedt om stipendiet: ”Jag vill veta hur idrotten påverkas och hur idrotten förenar. Eftersom extrema åsikter breder ut sig i Sverige tror jag att vi behöver värna om det som idrotten står för. I Vukovar finns säkert både bra och dåliga exempel som vi kan lära av.”

* Karl Sundström, Västerbottens-Kuriren/Folkbladet: Får 20 000 kronor för att åka till Indien och skildra hur MeToo har förändrat förutsättningarna för framför allt alla idrottande kvinnor.
Karl Sundström om stipendiet: ”Indien påverkar oss mer än vad vi tror men får sällan stort utrymme i svensk och västerländsk media. Därför ser jag fram emot att få nya lärdomar om detta fascinerande och växande land och ge en röst till de som sällan hörs.”

* Jacob Sjölin, LT Södertälje/Mittmedia: Tilldelas 20 000 kronor för att åka till USA och studera The Athletic, en sajt som satsar på djupgående kvalitetsjournalistik och som finansieras enbart av prenumerationer.
Jacob Sjölin om stipendiet: ” The Athletic har lyckats med något som många svenska mediehus strävar efter: fått nationellt genomslag för lokalt baserad sportjournalistik bakom betalvägg. Jag vill ta intryck av reportrarnas arbetsmetoder och veta vad som fungerar och varför.”


Svenska Sportjournalistförbundet och Svenska Spel delar årligen ut sammanlagt 120 000 kronor i utvecklings- och utbildningsstipendier, i syfte att driva svensk sportjournalistik framåt. Stipendierna har funnits sedan 1970-talet. Sedan ett par år tillbaka bär det största stipendiet namnet Lars-Gunnar Björklunds stipendium.

Vilka har prisats tidigare år? All info om våra stipendier här.

Videon om årets vinnare här.

//SSF