Linda Hedenljung – Årets Sportjournalist

Linda Hedenljung – Årets Sportjournalist

Svenska Sportjournalistförbundet (SSF) har utsett Östersundspostens Linda Hedenljung till Årets Sportjournalist 2019.
Juryns motivering lyder: Journalistikens grund är den kritiska granskningen. Med en journalistisk ryggrad, ytterligare förstärkt av integritet, mod och gediget hantverk, har avslöjanden kring Östersunds FK främjat utvecklingen av en stark sportjournalistik.

Som vanligt var det juryns ordförande Lasse Granqvist som meddelade pristagaren juryns val.
– När Lasse berättade att jag blivit Årets Sportjournalist och läste upp motiveringen så blev jag både innerligt glad och fundersam. Först tänkte jag; ”Inte ska väl jag…” men jag ändrade mig och tänkte; ”Jo, det ska jag…”.

Linda Hedenljung får priset för sitt arbete med att bevaka Östersunds FK och dess tidigare ordförande Daniel Kindberg, något som hon gjort sedan 2014. Då hade Östersunds framgångssaga inletts – men den skulle också fortsätta ut i Europa. Då var också Daniel Kindberg en viktig och hyllad person i kommunen.

För några veckor sedan dömdes Kindberg till tre års fängelse för bland annat grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. Och i slutet av november miste klubben sin elitlicens. Många i kommunen ser Linda som den som förstört festen.
– Det har varit en del hot mot mig och ganska svårt och olustigt i omgångar. Jag har uppmanats att sluta ljuga men också fått höra saker som ”Vi vet var du bor”. Det har inte bara kommit från anonyma människor utan från folk som öppet hotar mig. Och majoriteten av de tidigare styrande kommunpolitikerna har stått på Kindbergs sida, berättar Linda.

Trots att hon inte jobbar på en sportredaktion så blir hon alltså Årets Sportjournalist då hennes arbete anses vara utvecklande för sportjournalistiken. Så ser också Linda Hedenljung det och hon hoppas att detta kan bana väg för mer undersökande och grävande journalist inom sportens värld samt fler samarbeten över redaktionsgränserna.
– Jag har ett riktigt bra samarbete med ÖP:s sportredaktion. De senaste åren har det kommit in ett gäng yngre sportjournalister och de tänker i samma banor som jag. Och jag har bra stöd från ledningen på ÖP, samt tid och resurser att jobba med det här, säger hon.

Domen mot Kindberg är överklagad och klubben har överklagat beslutet att de mist elitlicensen. Så historien om Daniel Kindberg och Östersunds FK är långt ifrån över, varken för klubben, dess tidigare ordförande – eller för Linda Hedenljung.
– Förutom att domen är överklagad och ska upp i hovrätten så pågår en ny utredning på riksenheten för korruption om mutbrott. Och sedan ett par veckor är jag tjänstledig för att skriva en bok om allt detta, säger Linda som inte vet när den här ”affären” är över:
– Jag brukar säga halvt på skämt och halvt på allvar att jag går i pension om 25 år och jag vet inte om jag hinner klart.

Antalet nominerade till utmärkelsen Årets Sportjournalist var rekordhögt i år och flera hade, precis som Linda Hedenljung, nominerats för grävande journalistiskt arbete. Årets sportsidor har till viss del präglats av grävande journalistik som exempelvis granskningen av RF:s ordförande Björn Eriksson, granskningen av elitsatsning och selektering bland barn och olika dopingavslöjanden.
Sportjournalistförbundet är en intresseorganisation för landets yrkesverksamma sportjournalister. Utmärkelsen Årets sportjournalist har funnits sedan 1987 och delas sedan ett par år tillbaka ut i samarbete med Träffpunkt Idrott. Linda Hedenljung fick ta emot priset på SSF:s inspirationskväll i Stockholm på tisdagen där hon hyllades av branschkollegor. Förutom äran tilldelas hon 15 000 kr. ​

Bifogad bild får användas fritt, redaktionellt. Fotograf: Olle Sjödin, ÖP.

För mer information kontakta SSF:s ordförande, Petra Thorén på 070-525 2264. Linda Hedenljung nås på 070-378 5457.

Årets sportjournalist

1987 Åke Strömmer, Radiosporten
1988 Anders Andersö, SvD
1989 Torbjörn Petersson, DN
1990 Per-Olof Olsson, TT
1991 Claes-G Bengtsson, Expressen
1992 Bo Gentzel, TV-sporten
1993 Pia Erlandsson, TV-sporten
1994 Ulf Pettersson, Idrottsboken
1995 Anders Steinvall, DN
1996 Ken Olofsson, frilans
1997 Sune Sylvén, SvD
1998 Lars Sandlin, Aftonbladet
1999 Lennart Eriksson, frilans
2000 Jens Lind, frilans
2001 Lars Östling, Aftonbladet
2002 Jan Majlard, SvD
2003 Lars Granqvist, frilans
2004 Jens Littorin, DN
2005 Simon Bank, Aftonbladet
2006 Peter Jihde, TV-sporten
2007 Göran Zachrisson, frilans
2008 Mats Wennerholm, Aftonbladet
2009 Tommy Åström, frilans
2010 Henrik Skiöld, TT
2011 André Pops, TV-sporten
2012 Erik Niva, Aftonbladet
2013 Lisa Edwinsson, DN
2014 Johanna Frändén
2015 Olof Lundh
2016 Ola Wenström
2017 Kristoffer Bergström
2018 Alexander Lundholm
2019 Linda Hedenljung

Årets Sportjournalist utses i samarbete med Träffpunkt Idrott som är mötesplatsen för politik, akademi, förbund och alla som får idrotten att hända ute i föreningar och i kommunerna. I konferens och på mässa diskuteras bästa och sämsta exemplen och här presenteras den senaste forskning runt folkhälsan. Nästa gång i mars 2020.


Juryn för Årets sportjournalist består av:

Lasse Granqvist, juryns ordförande.
Petra Thorén, SSF:s ordförande.
Lena Sundqvist, SSF:s vice ordförande.
Per Sandberg, styrelseledamot SSF.
Petter Nilsson, styrelseledamot SSF och medlemsansvarig.