Philip O’Connor får Lars-Gunnar Björklunds stipendium

Philip O’Connor får Lars-Gunnar Björklunds stipendium

Philip O´Connor är årets vinnare av Lars-Gunnar Björklunds stipendium 2019. Priset på 40 000 kronor delas ut på Idrottsgalans scen den 27 januari.
Svenska Sportjournalistförbundet och Svenska Spel väljer också att prisa Peter Backe, Adam Savonen och Daniel Kristoffersson.

I en tid då landslagen i många olika sporter blir mer och mer stängda har det norska damlandslaget i fotboll valt en öppnare och mer tillgänglig väg.
Philip O´Connor är nyfiken på detta och vill gräva djupare i hur Norge tänker och hur deras mediaarbete ser ut. Han vill också jämföra med hur det fungerar i andra landslag.

“Jag är oerhört stolt och glad att få ta emot stipendiet. Jag ser fram emot att dela med mig av mitt arbete senare och hoppas att det kan ligga till grund för ett öppnare, mer intressant och respektfullt samtal mellan svenska idrottare och vi som täcker sport i landet”, säger Philip O´Connor.

Svenska Sportjournalistförbundet motiverar sitt val så här:
“Ämnet är aktuellt och har förändrat förutsättningarna för de flesta sportjournalister. Svenska sportjournalistförbundet vill skapa förutsättningar för våra medlemmar att genomföra en granskande bevakning. Philips idé ligger helt i linje med den ambitionen och därför vill vi tillsammans med Svenska spel möjliggöra den.”

Philip O´Connor kommer att motta priset på Idrottsgalans scen måndagen den 27 januari.

Ytterligare tre journalister prisas av Svenska Sportjournalistförbundet och Svenska Spel 2019. Här är vinnarna och deras reaktioner:

Peter Backe, TV4. Får 30 000 kronor för att besöka en av de stora MMA-galorna i Las Vegas. Ambitionen är att fördjupa sig i sportens utveckling, jämställdhetsarbete och framtid.
Peter Backe: “Jag hoppas kunna nyansera bilden av kampsport inom sportjournalistiken, det är väldigt mycket svart eller vitt upplever jag. Det här är en chans att lyfta en fråga som sällan diskuteras.”

Adam Savonen, Norran. Tilldelas 30 000 kronor för att åka till Nordamerika och besöka Wada och Ultimate Fighting Championship för att lära sig mer om hur de jobbar mot fusk och dopning.
Adam Savonen: “Jag är intresserad av hur de som är världsledande i arbetet mot dopning jobbar. För att kunna göra det bästa möjliga jobb måste du jobba med de bästa. Den möjligheten blir nu verklig tack var det här.”

Daniel Kristoffersson, Expressen. Tilldelas 20 000 kronor för att åka till USA och träffa några av sportjournalistikens framstående kollegor. Syftet är att utveckla sitt nyhetsarbete kring fotbollen.
Daniel Kristoffersson: “De amerikanska tv-stationerna och många nyhetssajter är världsledande när det gäller övergångar inom de största sporterna. Där tror jag svensk sportjournalistik har mycket att lära och som reporter finns det mycket att inspireras av.”

Svenska Sportjournalistförbundet och Svenska Spel delar årligen ut sammanlagt 120 000 kronor i utvecklings- och utbildningsstipendier, i syfte att driva svensk sportjournalistik framåt. Stipendierna har funnits sedan 1970-talet. Sedan ett par år tillbaka bär det största stipendiet namnet Lars-Gunnar Björklunds stipendium.

Video om årets vinnare:
https://www.youtube.com/watch?v=LRDRR-6sQsE&feature=youtu.be

Vilka har prisats tidigare år?
All info om våra stipendier här: http://www.sportjournalisterna.se/stipendium/