Lyckad AIPS-kongress i början av februari

Lyckad AIPS-kongress i början av februari

Årets AIPS-kongress genomfördes i början av februari i Budapest och Petra Thorén var på plats från SSF. Tanken med besöket var att som ny ordförande skapa sig en bild av den internationella verksamheten.

Under kongressen genomfördes bland annat en viktig diskussion om ändring av AIPS statuter. En grupp utreder frågan inför kongressen 2021 med inriktning på att makten gällande både statuter och regelverk ska tillhöra kongressen och inte den exekutiva kommittén.

Under kongressen röstades Gio Lippens från Holland in som ny medlem i AIPS Europas exekutiva kommitté. Cykelexperten fick SSF:s röst, han var en av fyra kandidater.

Under dagarna i Budapest hölls ett par givande paneldiskussioner: en om kvinnor inom sporten, både som aktiva och som journalister, där den ungerska tennisspelaren Tímea Babos gav sin syn och den kenyanska reportern Evelyn Watta berättade om fördomar hon har stött på. Den andra debatten handlade om undersökande journalistik och i den deltog bland andra den brasilianska journalisten Jamil Chade, som avslöjat korruption inför OS i Brasilien 2016. Dessutom gav IOC oss en update inför sommarens mästerskap. Andra programpunkter kändes mindre berikande.

Vi hade också givande, informella möten med ett väl fungerande nätverk med nordiska kollegor. Här visar också representanter från Holland, Estland och Irland intresse för ett ökat samarbete. Vi är många som ställs inför liknande utmaningar.

Många av våra medlemmar har ansökt om nytt AIPS-kort inför 2020. Ni som fortsatt saknar det internationella presskortet för sportjournalister ansök här: http://www.aipsmedia.com/index.html?page=survey&q=8

Frågor om AIPS-korten hänvisas till SSF:s kontakt Petter Nilsson, TT.
Mejladress för frågor: petter.nilsson@tt.se
Meddela att du sökt kort på: info@sportjournalisterna.se