Information om sporternas påverkan av coronavirusets spridning

Information om sporternas påverkan av coronavirusets spridning

Precis som samhället i stort är idrotten drabbad av coronavirusets spridning. Matcher och mästerskap ställs in eller arrangeras inför tomma läktare. Här nedan kommer vi lista information som är bra att ta del av från diverse sportevent. Texten uppdateras.

För våra medlemmar innebär spridningen av viruset förändringar i den vardagliga arbetsmiljön. Du har troligen riktlinjer från din arbetsgivare, men vi vill poängtera att vi som intresseorganisation kan hjälpa dig i kontakt med förbund och klubbar om det behövs.

Tänk på dig själv, dina kollegor och aktiva samt ledare när du är ”på fältet”. Hälsa utan att skaka hand, håll avstånd i mixade zoner och trånga utrymmen, tvätta händerna och gör intervjuer utomhus i det fall det går.

Här nedan är kort information kring ett par aktuella event:

Fotboll:

Allsvenskan, OBOS Damallsvenskan, Superettan, Elitettan och Svenska Cupen har skjutits på framtiden med målet att starta i slutet av maj eller början av juni. SvFF:s Förbundsstyrelse har också beslutat om åtgärder kring övriga förbundstävlingar och även där skjuts spelstarten till maj-juni. De lägre förbundsserierna kommer att avgöras som enkelserier.

Svensk elitfotboll och Discovery har beslutat att ställa in de planerade upptaktsträffarna för allsvenskan och superettan tills vidare.

Läs mer genom att klicka här.

Hockey:

SHL

Svenska Ishockeyförbundets styrelse har enhälligt beslutat att avsluta säsongen 2019/2020, vilket innebär att allt spel i SHL, SDHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan, inklusive SM-slutspel och samtliga kvalspel ställs in.

Beslutet betyder att:
* allt spel i samtliga ligor inklusive slutspel och kvalspel ställs in för säsongen 2019/2020.
* eftersom slutspelet inte kan spelas som planerat medger inte bestämmelserna att någon svensk mästare koras. Därför koras ingen Svensk Mästare i någon kategori.
* eftersom inga kval eller slutspel kan spelas vidare eller slutföras enligt bestämmelserna, kan inget lag flyttas upp eller degraderas,
samtliga lag som säsongen 2019/2020 tillhört SHL, SDHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan kommer att tillhöra samma serier även kommande säsong.

Med anledning av de beslut som nu fattats kommer Förbundsstyrelsen att se över hur licensregelverket ska tillämpas.

Övrigt:
Gräv är uppskjutet på grund av rådande situation med coronaviruset. Ny planerad tid är 18-19 september.

Har du allmänna frågor om coronavirus kan du ringa 113 13. För sjukvårdsupplysning om symptom hänvisar vi till 1177.se.

Andra värdefulla länkar:
https://www.rf.se/coronavirusetochidrottsrorelsen/
www.folkhalsomyndigheten.se
https://www.krisinformation.se/detta-kan-handa/handelser-och-storningar/20192/myndigheterna-om-det-nya-coronaviruset

Informationen är senast uppdaterad tisdagen den 7/4 klockan 18:52.