Möte med SHL efter de inledande omgångarna

Möte med SHL efter de inledande omgångarna

Onsdagen den 14:e oktober deltog Sportjournalistförbudet på ett möte med SHL där även medierådet var representerade av Tomas Ros, Aftonbladet och Adam Savonen, Norran. Från vår sida var Per Sandberg från Piteå-Tidningen representant.

SHL påpekade vikten av att vi journalister håller oss till de förhållningsregler som finns för att minska smittspridningen. Det har förekommit avvikelser, även om situationen är bättre nu än under de två inledande omgångarna.

Det är viktigt att samtliga medierepresentanter på matchdagen fyller i det självuppskattningsprotokoll som är utformat för att minska risken att en smittad person anländer till arenan. Vikten av att hålla avstånd vid intervjuer och inte tränga ihop sig runt samma person lyftes.

Från SSF och medierådet påpekades att situationen vid Djurgårdens hemmamatcher inte är acceptabel. Vi är hänvisade till trånga utrymmen som riskerar att öka den smittspridning vi ska bekämpa. Väntetiderna är inte heller rimliga. En fortsatt dialog med Djurgården och SHL kommer att föras för att komma tillrätta med problematiken.

Det fungerar överlag bra på arenorna och kontinuerliga uppföljningar kommer att göras under säsongen.

Det har vid vissa matcher upplevts svårt att få tag i spelare från bortalaget. Från vår sida har det påpekats att det rimligen ingår i spelarnas arbetsuppgifter att oavsett resultat i matchen vara tillgängliga för media. SHL är medvetet om problemet med att det inte alltid fungerar bra och kommer att ta vidare frågan på ledningsnivå med klubbarna.

Luleå Hockey tog upp möjligheten att införa pressfikat igen, fast under coronasäkra former. Den frågan ska ligan nu titta närmare på.

SHL jobbar också på att ta fram mer statistik för journalister som bevakar ligan. Det för att vi ska kunna hitta fler intressanta vinklingar. Vår gemensamma inställning var att tillgång till mer statistik är bra. Vad vi gör med den är sedan upp till oss själva. Om det finns önskemål om en särskild utökad statistik, hör av er till per.sandberg@pt.se eller rebecca.candevi@ostmedia.se.

/ Styrelsen genom hockeyansvariga Rebecca Candevi och Per Sandberg