Åsidosätt inte pressfriheten under VM – SSF står bakom Reportrar utan gränsers vädjan

Åsidosätt inte pressfriheten under VM – SSF står bakom Reportrar utan gränsers vädjan

221120 People pose in front of a World Cup logo at Corniche Promenade during day 1 of the FIFA World Cup 2022 on November 20, 2022 in Doha.
Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0379
Alla former av övergrepp på pressfriheten under världsmästerskapet bör fördömas å det kraftigaste.
Det skriver Reportrar utan gränser till Fifa i en vädjan om att inte åsidosätta pressfriheten under fotbolls-VM i Qatar.
Svenska Sportjournalistförbundet ställer sig bakom uttalandet.

Uttalandet bottnar i en oro från alltfler sportjournalister om att gripas, utsättas för våld eller utomrättsliga frihetsberövanden. Journalister har funnit tecken som tyder på att Qatar har ett system för att kunna övervaka medias arbete. Bland annat stoppades bara här om dagen en dansk journalist av säkerhetspersonal mitt under en livesändning ute på en gata.

”Kommer landets myndigheter även under VM att utse sig själva till domare, dela ut gula kort och dra upp röda linjer för journalister? Ackrediteringsprocessen är redan i sig mycket restriktiv och utformad på ett sätt som ska hindra journalister att kunna filma eller fotografera andra platser än vad som händer inne på arenorna” skriver Reportrar utan gränser på sin hemsida och uppmanar Fifa att se till att de löften om upprätthållande av pressfriheten hålls.

Läs hela uttalandet här!