Jakob Romeborn om AIPS Young Reporters Program: ”Höjdpunkten i min journalistiska karriär hittills”

Jakob Romeborn om AIPS Young Reporters Program: ”Höjdpunkten i min journalistiska karriär hittills”

För fjärde gången skickade Sverige en deltagare till AIPS, det internationella sportjournalistförbundets, så kallade AIPS Young Reporters Program.
23-årige Jakob Romeborn, Ulricehamns Tidning, åkte till Special Olympics Winter Games i Österrike tillsammans med 13 unga sportjournalister från hela Europa. På plats fick han journalistisk utbildning och vägledning – och chans att bevaka ett mästerskap.
Här skriver Jakob om sina upplevelser.

Jakob Romeborn, längst till höger, tillsammans med halva Young Reporters-gruppen i Österrike. Foto: Special Olympics 2017
Jakob Romeborn, längst till höger, tillsammans med halva Young Reporters-gruppen i Österrike.
Foto: Special Olympics 2017

Min vecka i Österrike var jättebra, jag har fått med mig mängder av erfarenheter och vänner för livet. Det mest bestående intrycket jag tagit med mig är vilken betydelse sport kan ha för människor, särskilt under ett Special Olympics. Det spelade ingen roll om de tävlande slutade femma eller etta, alla deltagare var lika glada bara över att få vara med.

En stor utmaning som jag såg framför mig på förhand var att skriva på engelska, det var inte något som jag hade erfarenhet av när det gäller journalistik men även där tycker jag att jag har växt på det området också under veckan. Det flesta artiklarna vi skrev hamnade ju på AIPS hemsida, så majoriteten av jobbet som jag genomförde under veckan skedde på engelska. Det var även nytt för mig att intervjua på engelska, så även detta kändes som att det gav mig mycket erfarenheter.


Här är Jakob Romeborns texter på AIPS hemsida:
* The Danish Floorball Mafia
* Sport and art intertwine at Special Olympics workshops
* The one-man teams of Special Olympics


Nu i efterhand tänker jag mycket på hur det var att jobba i Österrike och att det helt klart är höjdpunkten i min journalistiska karriär hittills. Det var så annorlunda mot den bevakning jag vanligtvis brukar göra på Ulricehamns Tidning och det kändes rätt ofta som att det var lättare att hitta ett uppslag till artiklar under Special Olympics. Alla bar på en historia som kändes värd att berätta, oavsett om det var en personlig resa från utanförskap i sitt hemland till att komma in i gemenskapen med deltagare från andra länder under Special Olympics eller något annat.

Två texter som publicerades i svenska tidningar:
* Lysekilspelare nära medalj i Special Olympics (Bohuslänningen)
* Älvsbyn dominerar i Olympics (Piteå-tidningen, låst artikel)

Jakob Romeborn i Schladming. Foto: Bavo Delbaere
Jakob Romeborn i Schladming.
Foto: Bavo Delbaere

Så jag vill verkligen tacka SSF och AIPS för att jag fått den här möjligheten, det har gett mig en del nya perspektiv på journalistik och det var väldigt intressant och roligt att knyta kontakt med unga journalister som är verksamma i andra länder.
Precis som jag hoppades inför resan har det verkligen blivit ett minne för livet.Text: Jakob Romeborn
(Twitter: @jakobromeborn)