”Bloggare tog över Afrikanska mästerskapen” – här är Littorins rapport från AIPS-kongressen

”Bloggare tog över Afrikanska mästerskapen” – här är Littorins rapport från AIPS-kongressen


AIPS, Internationella sportjournalistförbundet, har hållit sin 86:e kongress. Platsen var den lilla spanska kuststaden Santa Susanna, sju mil norr om Barcelona. SSF:s ordförande Jens Littorin var en av kongressdeltarana. Här är hans rapport.

Joan Campolier, borgmästare sedan 48 år tillbaka, välkomnade delegaterna med att berätta om Santa Susannas 300 soldagar om året, men det var först när slutsignalen ljöd efter tre dagars kongress som solen trängde igenom de tunga regnmolnen.

AIPS fyller 100 år i år. Det var den 2 juli 1924 i Paris som några herrar under ledning av fransmannen Frantz Reichel beslöt sig för att bilda förbundet och två dagar före invigningen av sommar-OS i Paris samma år hölls den första kongressen med 80 journalister, endast manliga, från 29 länder närvarande.

100-årsjubiléet kommer att firas under OS i Paris i sommar.
94 länder var representerade vid årets kongress. Sverige fanns på plats genom undertecknad, Jens Littorin, ordförande i Svenska sportjournalistförbundet. Av de nordiska länderna var endast de norska och svenska förbunden representerade.

Under måndagen fick vi information om arbetsvillkoren under OS i Paris av Marie Depecker, som är chef för tv, radio och press under spelen 26 juli–11 augusti.
På det följde information från Uefa om reformeringen av klubblagsturneringarna, där gruppspelet från och med i höst ersätts av seriespel.

Även en representant från friidrotts-EM i Rom 7–12 juni fick möjlighet att berätta om sitt mästerskap.
Under måndagseftermiddagen hölls två paneldiskussioner. Den första handlade om jämställdhet inom idrotten. En av deltagarna, IOK-medlemmen Nawal El Moutawakel, en pionjär för muslimska kvinnliga idrottare, berättade om hur det var att vara ensam kvinna i hela den marockanska truppen vid OS i Los Angeles 1984, där hon vann guld på 400 meter häck.

Efter det följde en diskussion – med bara män på scenen – om AI:s inverkan på journalistiken i allmänhet och sportjournalistiken i synnerhet,
– Är AI ett monster eller en kompis, undrade AIPS mångårige ordförande, italienaren Gianni Merlo, och uttryckte oro över vad den artificiella intelligensen kommer att få för konsekvenser för jobben i branschen och för förekomsten av fake news.

Andra i panelen pekade på vikten av att AI regleras och menade att en maskin aldrig kommer att kunna ersätta journalisten som förmedlare av känslor och intryck från en pressläktare.
På måndagskvällen var det pampig prisceremoni, AIPS Sports Media Awards, där en lång rad reportrar och fotografer hyllades för sina insatser. Över 1 800 bidrag hade inkommit till årets tävling.

Tisdagen inleddes med att kontinentförbunden i AIPS höll sina möten. På det europeiska mötet var 35 av ett 50-tal medlemsländer närvarande. Antalet utfärdade AIPS-kort i Europa har sjunkit jämfört med i fjol och kassören Erodotus Militiadis informerade om problem med att flytta bankkontot från Turkiet till Cypern. En ny lösning där kontot flyttas till en belgisk bank föreslogs.

En arbetsgrupp informerade om sina möten med Uefa, där man bland annat diskuterat hur rättighetsinnehavare vid stora fotbollsmatcher får allt fler ackrediteringar på bekostnad av mindre nationer. Även tillgång till spelare för intervjuer och farliga arbetsförhållanden, särskilt för fotografer, har tagits upp med Uefa.

Ackrediteringar var även på tapeten när kongressen fortsatte. Gianni Merlo var en av dem som uttryckte oro över hur antalet Content Creators (innehållsskapare) blir fler och sportjournalisterna färre.
“Mixed Zone riskerar att bli en djungel”, sade Merlo.
“Bloggare tog över Afrikanska mästerskapen”, sade en representant från Ghana.

Det beslöts att AIPS ska tillsätta en arbetsgrupp, som ska titta på frågan om vem som ska få kalla sig sportjournalist och få vara medlem i AIPS.
Juristen Riccardo Coppa redogjorde för arbetet med att revidera AIPS etiska kod, som inom kort kommer att tas i bruk.
Patrice Motsepe, den sydafrikanske affärsmannen och miljardären som tagit över som ordförande i Afrikanska fotbollsförbundet, deltog via länk och redogjorde för hur han vill utveckla afrikansk fotboll.

Onsdagen inleddes med en redogörelse för projektet AIPS Young Reporters, där unga personer med journalistambitioner får möjlighet att arbeta i “skarpt läge” under mästerskap och liknande. Så här långt att projektet haft 461 deltagare från 96 länder och betraktas som en stor framgång, bland annat för att det uppmuntrat många till att skapa en ny generation av sportjournalistyrket.

Oleksandr Glyvynsky, sportjournalist från Ukraina, berättade om den ryska invasionens konsekvenser. Minst 450 idrottare har dödats och minst 500 idrottsarenor har skadats i kriget.
Fler än 50 sportjournalister har lämnat sina jobb för att i stället försvara sitt land.
Inga val genomfördes under kongressen i Santa Susanna. Gianni Merlo är vald till ordförande fram till 2026.

Fyra länder har anmält intresse för att arrangera 2025 års AIPS-kongress. Angola, Kina, Marocko och Oman. Beslut fattas av exekutivkommittén. Redan bestämt är att 2026 års kongress arrangeras i Colombia.